Belangstelling voor glasvezel in buitengebied West-Utrecht groot

Geplaatst op: 15 augustus 2017

De actie om glasvezel in het buitengebied van West-Utrecht aan te kunnen leggen verloopt voorspoedig. De benodigde 60 procent interesse van bewoners en bedrijven wordt in de gemeenten Oudewater (73%) en Woerden (72%) al ruimschoots gehaald.

In de gemeenten Utrecht en IJsselstein, waar de inventarisatie later is gestart, is de interesse inmiddels al boven de 40 procent. Het bedrijf Dico dat de actie voor de provincie Utrecht heeft opgezet is vol vertrouwen. Projectmanager Sjouke van Dijk: ,,Mijn inschatting is dat de gemeenschappelijke belangstelling dik boven de 60 procent uitkomt. Voor de gemeente Utrecht hebben we nog tot half september, IJsselstein tot eind september.”

Aanleg

In het oostelijk deel van de provincie is de actie al eerder opgestart en zijn kabelbedrijven reeds begonnen met de aanleg. Daar verliep de belangstelling ongeveer hetzelfde als nu in West-Utrecht. Bewoners en bedrijven in dit gebied hebben problemen met internet, doordat de snelheid in veel gevallen niet hoger is dan 10 mb per seconde, terwijl kabelbedrijven in stedelijk gebied minstens 100 mb beloven.

Kabelbedrijven zijn niet verplicht om die hoge snelheid te bieden. De kosten voor een aansluiting in het buitengebied zijn hoog door de kosten van het ingraven van kabels. Het bedrijf DICO Breedband uit Vinkeveen zet in opdracht van de provincie acties op om kabelbedrijven over te halen door de interesse te peilen van grote gebieden. Het percentage geïnteresseerden dat nodig is om een kabelbedrijf over de streep te trekken verschilt per bedrijf.

Bron: AD Groene Hart, door Bert van den Hoogen